Ismerje meg az Erdélyi Havasok természeti kincseit

A Pearls of the Forest

Vadon Gyöngye - az Erdélyi Havasok mannája, amely az érintetlen természeti környezet termésének legjavát kínálja Önnek egyetlen üvegbe zárva. Öt méhészeti termék, vadon termett, kézzel szedett havasi gyümölcsök, rügykivonatok és gyógyhatású gombák elegye gazdag, zamatos ízvilággal.
Természetes és gazdag vitaminforrás, amely egyben igazi ínyencség is. (Nem tartalmaz tartósítószert, hozzáadott cukrot, édesítőszert, aromát és mesterséges színezéket. Fogyasztása nem helyettesíti a kiegyensúlyozott étrendet.)

Termékfejlesztőink fáradhatatlanul látogatták a méhészeteket a legjobb virágporból készült méhészeti termékekért, járták a hegyi ösvényeket, hogy leszedjék a legszebb vadon termett gyümölcsöket, válogatták a természetutánzó módszerrel termesztett pecsétviaszgomba (Ganoderma lucidum) és a zsákos módszerrel termesztett mandulagomba* (Agaricus subrufescens) termőtesteit, valamint kutatták a fitoterápia legújabb irányához tartozó rügyterápiás-kivonatok és más természetes összetevők hatásait.

34 értékes összetevő

• 5 méhészeti termék

• 10 gyümölcs koncentrátum

• 11 rügykivonat

• 2 gyógyhatású gomba

• 6 egyéb növényi eredetű alapanyag
A méhkaptár kincsei

Mézharmatméz (más néven erdei méz, fenyőméz)

A fenyőfélék nem tartoznak a mézelő fafajok közé. A fenyőféléken élősködő kéregtetvek, pl. a vörösfenyő-kéregtetű (Cinara laricis) által kiválasztott cukortartalmú mézharmat vastag réteget képez a tűleveleken. Nyár végén, amikor nincs virágzás, ezt nyalogatják fel a méhek. Az ebből készülő mézet nevezzük mézharmatméznek.

A legkedveltebb mézharmatméz a jegenyefenyőről (Abies alba) és a lucfenyőről (Picea abies) származik.

A mézharmatméz ásványi anyagokban igen gazdag. Az édes ízért felelős cukrok mellett tartalmaz még alkaloidokat, aldehideket, gyantaanyagokat, szerves savakat, vitaminokat és adenozin-monofoszfátot (AMP), virágpor (pollen) tartalma azonban elenyésző.

Fertőtlenítő, vizelethajtó, elősegíti a felső légúti és húgyúti gyulladások gyógyulását.

Méhkenyér (más néven perge)

A dolgozók készítik a méhek lárváinak táplálására úgy, hogy a nektárba belekeverik a gyomornedvüket és egy kevés virágport. Az így kapott tápláló csemege minden esszenciális aminosavat tartalmaz. Vitaminokban gazdag, különösen K-vitamin és enzim tartalma jelentős. Könnyen emészthető, vasat, magnéziumot és cinket is tartalmaz. A méhkenyér erjesztése/érlelése a kaptárban 90 napig tart.

Elsősorban a belek és a gyomor támogatója, a cukrok erjedésével képződő tejsav hozzájárul az emésztőrendszer harmóniájához.

Méhpempő

A méhek garatmirigyében termelődő fehéres, tejszerű, savanykás, szúrós illatú anyag, mely állás közben megsárgul, és hamar elveszíti bioaktív hatását. A kaptárban egyedül a méhkirálynő tápláléka. Több mint 150 biológiailag aktív vegyületet tartalmaz, többek között fehérjéket, A-, B-, C-, D-, E-, H-, K- és P-vitamint, ásványi anyagokat. Számos jótékony hatása ismert.

Apilarnil

Pontos hatóanyagtartalmáról és hatásairól egyenlőre keveset tudunk, a kutatásokban román(iai) és kínai kutatók jeleskednek, akik azt valószínűsítik, hogy talán a méhpempő „férfi párja” lehet, így azzal hasonló hatásokat tulajdonítanak neki.

Propolisz (más néven méhszurok)

A propoliszhoz használt nedveket és gyantákat a dolgozó méhek a fák rügyeiről, fiatal ágairól, levélnyeleiről gyűjtik. Az ezekből elkészült ragacsos, sárgásbarna, kellemes illatú anyagot a betolakodó baktériumok és egyéb kórokozók elleni védekezéshez használják, ezzel tömítik és fertőtlenítik a kaptárokat.

Erdei gyümölcsök és más gyógynövények

Az erdei bogyós gyümölcsöket, mint a fekete és vörösáfonya, a fekete ribizli, az erdei szamóca, a fekete bodza és a kökény, talán senkinek nem kell bemutatni. Valószínűleg ugyanez a helyzet a vadrózsa áltermésével, a csipkebogyóval is. Az alábbi gyümölcsöket azonban talán kevesen ismerik:

homoktövis (Hippophaë rhamanoides)

Eurázsiában honos, hazánkban egyre több helyen termesztett ágtövises cserje vagy kisebb méretű fa. Természetes élőhelyén folyóvizek mentén, nedves, hordalékos helyeken, kavicsos-homokos partokon nő.

Lédús, húsos, narancsszínű termése augusztusban érik, igen magas C-vitamin tartalmú. A C-vitaminon kívül B- és E-vitamint, antioxidáns hatású karotinoidokat és flavonoidokat tartalmaz. Magjának zsíros olajában jelentős mennyiségű tokoferol található.

közönséges ördögcérna (Lycium barbarum, más nevén Goji)

Kelet-Ázsiában, a Földközi-tenger környékén és hazánkban is honos évelő cserje. Feltűnő, piros terméseit a hagyományos kínai orvoslás régóta használja.

Magas vitamin tartalma mellett főként flavonoid és karotionoid vegyületei miatt jelentős antioxidáns hatása van. Poliszacharidja (LBP) koleszterinszint csökkentő és immunmoduláns hatásúnak bizonyult. A termésben található lutein és zeaxantin védi a szemet és javítja a látást.

páfrányfenyő (Ginkgo biloba)

Kínában és Japánban honos, Európa több országában, így hazánkban is termesztik. Levele mind a magyar, mind az Európai Gyógyszerkönyvben megtalálható.

Főbb hatóanyagai: diterpén- és szeszkviterpén-laktonok, flavonoidok, biflavonok, procianidinek stb.

Főként kivonatokban alkalmazzák. Növeli az agy oxigén hiánnyal szembeni toleranciáját, védi az agyszövetet a gátolt vérellátásból és hipoxiából származó hatások következményeitől, gátolja az agyödéma kifejlődését ill. gyorsítja annak visszafejlődését, növeli az emlékezőképességet, tanulási képességet, antioxidáns hatású.

fahéj (Cinnamomum verum)

Srí Lankán honos, de Jáván, Szumátrán és pl. Dél-Amerika egyes országaiban is termesztik. Fűszerként és gyógynövényként is ismert kérge mind a magyar, mind az Európai Gyógyszerkönyvben megtalálható.

Emésztésserkentő, külsőleg gombaellenes, antibakteriális hatású, illóolaja inhalálva légzőszervi gombafertőzések esetén hasznos.

gyömbér (Zingiber officinale)

Délkelet-Ázsiában honos, főként Indiában és Kínában termesztett évelő, lágyszárú növény.

Gyökértörzse közkedvelt fűszer és gyógynövény. Étvágygerjesztő, emésztésserkentő, stimuláns, újabban daganatellenes hatása miatt keresett.

Rügyterápiás kivonatok

A rügyterápia (gemmoterápia) a természetgyógyászat új, de komoly történelmi gyökerekkel rendelkező ága, mely az egyes növények rügyeinek vizes kivonatát használja. A rügyek terápiás célú használata már az ősi indiai orvoslásban, az ájurvédában és a hagyományos kínai orvoslásban is ismert volt.

A nyugati orvoslásban Galénosz és Paracelsus is használt növényi rügyeket, virágzó hajtásokat.

A gemmoterápia dr. Pol Henry (1918–1988) belga orvos és francia kortársa, a homeopata és bioterapeuta Dr. Max Tétau (1927–2012) munkássága nyomán került újra a köztudatba az 1950-es évek elején.

Gyógyhatású gombák

Pecsétviaszgomba (Ganoderma lucidum)

Talán a legismertebb gyógyhatású gomba, melyet már a világ (talán) legelső gyógyszerkönyvében, az i. e. II–I. században íródott Shennong gyógynövénykönyvében is megemlítenek.

A hagyományos kínai orvoslásban széles körben használják, a nyugati, klinikai orvoslásban főként a daganatos betegek kiegészítő kezelésében ajánlják.

Élettani hatásai: tumorellenes, a kemoterápia és a sugárkezelés káros mellékhatásait enyhítő (kemo- és radiopreventív), egyes enzimek tevékenységét gátló, immunmoduláns, májvédő, vércukorszint csökkentő, vérnyomáscsökkentő, baktérium és vírusellenes, valamint antioxidáns hatású.

Mandulagomba (Agaricus subrufescens, korábban Agaricus blazei, röviden ABM)

Ennek a hivatalos magyar névvel nem rendelkező csiperkefajnak a gyógyhatásait az 1960-as évek óta kutatják.

Élettani hatásai: immunmoduláns, koleszterin- és vércukorszint csökkentő, poliszacharidjai csökkentik egyes allergiás tünetek intenzitását, májvédő.


Allergén infó:
A termék méhészeti termékeket tartalmaz, így a virágpor jelenlétét nem lehet kizárni. Mézharmatméz tartalma miatt 1 éves kor alatti gyermeknek nem adható!

A termék 2% Ginkgo-kivonatot tartalmaz. Szedése során ritkán, átmeneti jelleggel enyhe gyomorpanaszok, fejfájás vagy allergiás reakciók előfordulhatnak. Acetil-szalicilsavat és véralvadásgátlókat rendszeresen szedők esetében nem ajánlott.

FIGYELEM!

LIMITÁLT DARABSZÁMBAN ELÉRHETŐ TERMÉK!

Ár: 4.990Ft regisztrált klubtagként 4.491Ft
Szóljon hozzá

Név:
E-mail:
Az e-mail cím nem jelenik meg az oldalon
Szöveg:

2 hozzászólás

Jámbor Klára [ 2016-10-22 08:16 ]

Lehet még rendelni Vadon gyöngyét? Üdv Jámbor KLáriRáczné Tímári Éva [ 2016-09-30 21:59 ]

Rendelni lehet vadon gyöngyét? Akkor szeretnék. Mi a módja? Köszönöm Éva